FEBRUÁR - MESIAC PODPORY OBLIČIEK

10.02.2023


V januári a februári posilňujeme obličky!

Obličky sú jedným z najdôležitejších orgánov v tele, a preto začneme si ich viac chrániť a starať sa o ne. Obličky sú sídlom imunity a energie, patria k životne dôležitým orgánom. Zároveň sú veľmi citlivé na chlad a zimu a preto je nevyhnutné v chladnom období udržiavať hlavne nohy v teple. Je to tak dôležitý orgán, že nám ho príroda nadelila dvakrát.

Podľa tradičnej čínskej medicíny zimným mesiacom vládne vodný element. December je o lymfatickom systéme, január o močovom mechúre a vo februári by sme sa mali viac zamerať na obličky.


Najčastejšie problémy a bolesti spojené s obličkami:

▫️ bolesti hlavy, zubov

▫️ bolesti kĺbov, krížov

▫️ opuchy tela pri dlhšom sedení, pri rannom vstávaní, celkové zavodnenie organizmu

▫️ nedostatok energie

▫️ strata sluchu, časté ušné infekcie a ochorenia

▫️ bolesti kolien, päty - ostrohy

▫️ nadmerné vypadávanie vlasov a ich predčasné šedivenie, vyrážky

▫️ problémy s prostatou u mužov


Ľudia s oslabenými obličkami by mali výrazne obmedziť surovú stravu - surovú zeleninu a ovocie. Surová strava podporuje prísun chladu do nášho tela, a to obličky nemajú rady. Takisto by sa mali títo ľudia vyhýbať nadmernému používaniu rafinovaného cukru a soli.


Obličky, tukové tkanivo a prečo priberáme

Obličky spolu s močovým mechúrom a lymfatickým systémom majú za úlohu odvádzať splodiny z tela. Ak dôjde k oslabeniu, telo nevyplavuje toxíny, neregeneruje sa, splodiny a toxíny sa začnú v tele ukladať. V prvej fáze ich neukladá do dôležitých orgánov, ale vyberie si oblasti menej dôležité pre naše zdravie a tým je tukové tkanivo. To je najväčším úložiskom toxínov v tele. Na tomto princípe sa nám tvorí celulitída a tukové hrčky.

Ako môžeme podporiť činnosť obličiek

Aby si mohli obličky plniť svoju hlavné úlohu - filtrovanie odpadových látok, potrebujú dostatočný a pravidelný príjem tekutín. Najvhodnejšia je čistá voda (žiadne chemicky ochutené a sladené vody).


Náš FEBRUÁROVÝ BALÍČEK domácich produktov zostavený podla Andrei Marcinčinovej, špecialistky na zdravú výživu a byliny podporujúci činnosť a detoxikáciu obličiek. 

NAŠE TIPY AKO ČISTIŤ OBLIČKY:

1. BREZA PREVISNUTÁ

Brezový prášok je zdrojom mnohých prospešných látok, stará sa o obličky a močové ústrojenstvo, pôsobí močopudne, podporuje aktivitu obličiek a odstraňovanie škodlivých látok z tela.

Benefity brezového prášku:

>> Pozitívne pôsobí na naše kĺby a udržuje ich normálne zdravie.

>> Odporúča sa pre podporu a udržanie normálnej funkcie tráviaceho ústrojenstva.

>> Uplatňuje sa pri detoxikácii organizmu, a pri celkovom zavodnení tela.

>> Pomáha v boji s celulitídou a očistou lymfatického systému.

Dávkovanie: Pol čajovej lyžičky prášku rozmiešame vo vode a vypijeme. Užívame 3-4 × denne.

2. ŽIHĽAVOVÁ TINKTÚRA

Liečivá sila žihľavy alebo pŕhľavy je známa už oddávna. Považuje sa za výborného pomocníka pri reumatických problémoch, krvotvorbe a prečistení krvi.

>> Pôsobí diureticky - pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela.

>> Priaznivo pôsobí na močové ústrojenstvo, ale aj na kĺby, svaly a kosti.

>> Podporuje správne fungovanie tráviaceho systému.

>> Má protizápalové účinky - pomôcť môže pri obličkových ochoreniach, tvorbe močových kameňov a zápale močových ciest.

>>Žihľava má schopnosť znižovať krvný tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterol. Označuje sa za silného antioxidanta, ktorý z tela pomáha vyplavovať škodlivé látky - chráni tak bunky pred toxínmi a pôsobí preventívne proti chorobám.

>> Kvôli vysokému obsahu železa sa využíva aj pri liečbe chudokrvnosti, pretože podporuje tvorbu hemoglobínu.

>> Vynikajúca súčasť detoxikačných kúr.

>> Pomáha zmierniť plesňové infekcie pokožky, ekzémy a ochorenia kože.

3. KOSTIHOJOVÁ MASŤ

Úľava pre vaše kĺby.

>> na masáže kĺbov, svalov, šliach

>> na regeneráciu po športových výkonoch

>> na regeneráciu pokožky (zjemňuje stvrdnutú kožu podobne ako nechtíková masť)

>> priaznivo ovplyvňujú činnosť pohybového aparátu

Brezový prášok kapsule, žihľavová tinktúra a kostihojová masť 29,90€ (ušetríte 6,80€)



STRAVOVANIE PODPORUJÚCE FUNKCIU OBLIČIEK

Čo sa týka stravovania v zimnom období by sme mali uprednostniť varenú stravu pred surovou. Úprava stravy varením, pečením a dusením je najvhodnejšia a najmenej zaťažujúca pre obličky. Ideálne je naparovanie alebo blanšírovanie zeleniny. Mali by zaradiť do svojej stravy silné, dlho varené zeleninové polievky, ktoré je ideálne dochutiť misom (fermentovaná pasta).

Doporučené potraviny, ovocie, zelenina

Obilnina: pohánka.

Strukovina: azuki, fialová až čierna fazuľa.

Byliny: zlatobyľ, žihľava, petržlenové listy, lipa, vres obyčajný, medovka, praslička, myší chvost, zeler vňať, šalvia.

Ovocie, orechy a semená: brusnice, datle, tekvicové semienka, figy, granátové jablká, hrozno, hrušky, jablká, kokosové orechy a mlieko, ľanové semienka, melóny, mak, pomaranče, hrozienka, slnečnicové semienka, vlašské orechy, všetky druhy melónov, slivky, jablčný ocot.

Koreniny a dochucovadlá: kardamom, zázvor sušený (mletý), soľ, miso, zázvor, umeocot, sójová omáčka.

Zelenina: brokolica, zeler, špargľa, tekvica, hlávkový šalát, hrach aj hrášok, kel, kaleráb, klíčky, karfiol, baklažán, uhorky, olivy, všetky druhy tekvíc a cukiet, hlávková kapusta, čínska kapusta, čakanka, červená repa, špenát.